Experikant
Kant
Home
Actueel  
Contact
Links  
Exposities   Image
Experimenteren  

Image

Er loopt een rode draad doorheen


Deelnemers aan deze expositie:
Agaath Bartels, Truus Buijs, Nel Butter, Judith Pieters, Gerda Smallenbroek, Margreeth van der Velden, Rinie Verhaegh, Mariet Visser en Bets van Zeijl.


Internationale tentoonstelling 2011

Tentoongesteld worden objecten van leden van Experikant en Kantelink.

Beide groepen hebben hun wortels in het vervaardigen van kant; zowel klassiek als eigentijds. Zij tonen nu eigentijdse werken, ontstaan uit allerlei draden, zodat we ook van 'Draadwerk' kunnen spreken. Ieder van de leden werkt - binnen het groepsverband - onder eigen verantwoordelijkheid, dit heeft een grote variatie in vormgeving en gekozen materialen tot gevolg.

Van 22 februari t/m 15 mei 2011 Museum de Kantfabriek te Horst.

Na de expositie in de Kantfabriek, werd het werk opnieuw tentoongesteld in Kasteeldomein 't Speelhof te Sint Truiden van 26 augustus to en met 25 september 2011.

Bekijk de tentoonstelling 'Er loopt een rode draad doorheen' door de ogen/lens van amateurfotograaf Benny Poncelet.

Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie en detailfoto's.

Image­ Agaath Bartels

INFINI
Inspiratie voor dit object was 'de rode draad'. De rode draad was eigenlijk een in het touwwerk van de Engelse marine ingeweven, rode wollen draad. 'Infini' is mijn vertaling van 'touwwerk' naar 'draadwerk'.
CARRÉ
Basis is geometrie en de rode draad met gebruik van de kleuren rood, zwart en zilver. De vouwlijnen geaccentueerd met de rode draad en gewerkt met de 's Gravenmoerse netslag.


Image­


Image­ Truus Buijs  

IMPLUVIUM
Vanuit het thema: 'Er loopt een rode draad doorheen' en de gemeenschappelijke kleurkeuze zwart, wit, rood en zilver, heb ik deze schaal gemaakt. De opbollende bodem vraagt aandacht; inspireert tot andre vormen, echter ik heb me gehouden aan het oorspronkelijke idee: vorm <-> contravorm en de rode draad in beide elementen verwerkt. Zouden de rode draden samenkomen, dan ligt dit punt niet centraal, terwijl de cirkel op de bollende bovem anders doet vermoeden. Door de gebruikte techniek is de huid van de bodem in contrast met de binnenkant van de schaal.


Nel Butter  

DIFFÉRENCE
Met DIFFÉRENCE (verschil) wil ik mij onderscheiden binnen de kanttechniek. Ik heb gekozen voor een eigen structuur. In de vormgeving ligt de kracht van de herhaling, maar wat mij vooral boeit is de onderbreking in kleur, verrassend opvallend en harmonisch opgenomen in het geheel. Materiaal: verschillende soorten garen, acrylaat, evacast, pailletten, glazen kralen, kunststof kralen en nylon draad.


Image

­
Image­


Judith Pieters

SPIRAAL 1
Gedachten achter deze vormgeving: Het leven is een gegeven met elementen, die tekens terugkeren met kleine varianten. Door het leven loopt een lijn, het is de lijn die het hem doet. De lijn, de rode lijn, die tevens het thema vormt in deze tentoonstelling, is als een vast gegeven herkenbaar in ieders leven. De spiraal staat voor het zoeken naar het diepere in het leven: bewustzijn, spiritualiteit, de kern van het bestaan. Veel mensen blijven zoekers. Bij alles wat er gevonden wordt, speelt het leven zich op een steeds dieper niveau af.


Gerda Smallenbroek

BLOKKADE
Uitgangspunt voor dit ontwerp zijn geometrische vormen; in dit geval de rechthoek. Door te spelen met verschillende groottes en afmetingen van rechthoekige vormen ontstond Blokkade. Het grote rechthoek blokkeert de kleinere in zijn voortgang. Of wil hij de kleine rechthoek juist behoeden voor gevaar? De basis voor de rechthoeken is volièregaas. Deze heb ik beide rond gebogen. Nu kunnen de vormen rechtop in de ruimte staan. Het glanzend effect van het verzinkte gaas heb ik terug laten komen in de materialen van de gekloste kant. De kleine rechthoek heeft een stevige, zelfverzekerde basis. De banen antracietkleurig verpakkingsband staan in contrast met de luchtige kant.

Image­

Image­


KROMMINGEN
Ik zie overal in het straatbeeld de markiezen van vroeger terug. Toen ik zes jaar oud was woonde ik een tijd bij mijn grootouders. Opa had zulde markiezen voor de ramen van zijn kruidenierswinkel om de temperatuur binnen enigsinds te beheersen. Ook bij de winkel ernaast, de boerderij daar weer naast en het café verderop, waren ze aangebracht. Op weg van school naar het huis van opa en oma vielen mij deze vormen op. Ik zie ze nog voor me deze opeenvolgende gebogen rechthoeken. De kleiner wordende gekromde vorm heb ik gebruikt voor dit werkstuk. Om diepte aan te geven gebruik ik aflopende tinten van zwart naar licht grijs. De rode draad geeft voor mij de verbinding in de tijd weer.


Margreeth van der Velden

OMRINGD
Elke dag een x (kruisje) om het af te kruizen 35 x (keer). Van zwart naar grijs, aan het eind steeds lichter. In het midden, omringd door donker, een rood x, wamr en vol liefde.


Image­


Image­

Rinie Verhaegh  

2WAYS
Het ontwerp is voor een gedeelte 'geleend' van een door mij eerder gemaakt werk. Dat wil zeggen de helft en dan omgedraaid tegen elkaar gezet. Door de punten van het kantwerk richting onderkant van het koolstofstaafje te buigen, krijgt het werk een bepaalde dimensie. De titel zegt ook iets over het werk: 2ways, de kant naar twee kanten gebogen. Het was voor mij de eerste keer dat ik een rode draad gebruikte, met een mooi verrassend effect.

RED LINE
Dit werk bestaat uit hetzelfde ontwerp als dat van 2ways. Nu in het platte vlak en over elkaar gelegd in twee richtingen. Een deel is voor de helft geklost in het rood met als verwijzing naar de titel van de expositie: 'Er loopt een rode draad door'. Een ontwerp met diverse mogelijkheden beide met hetzelfde materiaal gebruik. Ieder op zijn manier weer anders. Het ontwerp biedt diverse mogelijkheden om er steeds andere composities van te maken.


Image


­
Image­


Mariet Visser  

VERBINDEN
Twee cirkels geopend en samengevoegd gaan een verbinding aan. Maar ook met nieuwe mogelijkheden. Door steeds een andere start positie van door en met elkaar is het opnieuw 'Verbinden'.


Bets van Zeijl  

NEVER END
De basis van het werk Never End is een vierkant waarin een rond gat is uitgeknipt. In de uitvoering kreeg dat een rood accent. Door middel van vouwen werd het van een ééndimensionaal een driedimensionaal object.
Image­


Terug