
Ochtendspinsels uit 2013 is mijn eerste vrije kloswerk als ontwerper, gemaakt voor de tentoonstelling van het 35 jarige bestaan van het LOKK (Landelijke Organisatie Kant Kunst) met enkele aanvullingen voor deze tentoonstelling.
Inspiratie
De inspiratie voor dit werk komt van het volgende volksverhaal over het ontstaan van kant. “Een Brugs meisje op weg naar haar verloofde wandelde door een bos en bewonderde de spinnewebben die glinsterden door de rijp[sic] in de opkomende zon. Zij wilde het werk van de spin nabootsen met draden, maar wist niet hoe de draden vast te hechten. Haar verloofde maakte voor haar de houten klosjes.’’ (uit Lierse Kant van het Liers centrum voor textiele kunsten, 1987).
Uitwerking
Een houten schijf van een gekapte wilg uit eigen tuin is gedroogd en in dat proces is de schijf gespleten. Het kloskant volgt de jaarringen en verwijst naar het verstrijken van de tijd. De lege takken verwijzen naar de herfst, het ouder worden, en het spinrag in kant verwijst naar het leven en symboliseren tevens de hersenspinsels in het ontwerpproces. Twee elementen waar het leven niet zonder kan, komen terug in het kleurgebruik. De gouden kleur verwijst naar het licht van de zon en de blauwe kleuren naar het water. De aanvullende blauwe kloskant in de takken (nog niet te zien op deze foto) geven de nieuwe ideeën weer richting deze expositie door de start bij Experikant. De vrije ruimte in de takken geven ruimte voor alle nieuwe ideeën die nog komen.
Materialen – wilgenhout, metaaldraad, katoen en polyester garen. Afmetingen – 30x55x35cm